Una mitologia per descobrir

Ho reconec: sempre he tingut molts prejudicis amb el món dels superherois. Els perquès? Suposo que pels motius clàssics. Que són buits i infantils. Que no tenen profunditat dramàtica, només són hòsties i diàlegs pomposos i trames barates de folletí. Que tot el còmic americà és redueix a superherois, i a continuar sagues des de fa DÈCADES, i a saturar als lectors fins a la sacietat. Que els seus fans i seguidors, el fandom, són barbuts de més de trenta anys o nerds antisocials, uns “zombies malaltissos” (sic) que compren còmics i còmics compulsivament, perquè sí, perquè són fans. Lectors que pateixen i s’indignen perquè la disfressa del seu superheroi preferit tingui una continuïtat i una coherència amb les sagues anteriors. Podria enumerar mil prejudicis més, que han construït la imatge estereotipada del lector estàndard de còmic superheroic.

Acabo de llegir 1985.

Portada alternativa del primer número de la sèrie

1985, escrit per Mark Millar i dibuixat per Tommy Lee Edwards.

I m’ha entusiasmat. Feu-vos-en una idea: tots els villans de l’univers Marvel atravessen una ruptura entre dimensions i arriben a la Terra, a la nostra Terra, sense superherois i completament indefensa. I un nen de dotze anys, un lector asidu de còmics Marvel que es coneix fil per randa totes les aventures i virtuts i punts febles i misèries dels seus personatges, descobreix aquest creuament entre móns. I és l’únic que pot avisar als superherois, a l’altra banda, a l’univers paral·lel.

Tot i desconèixer la majoria de superherois i villans, aquest còmic, repeteixo, m’ha entusiasmat. Millar m’ha presentat, de cop, a lo grande, tota una mitologia comprimida de proporcions èpiques, còsmiques i multidimensionals. Filtrada des del punt de vista d’un nen que no gosa creure el que veuen els seus ullets. M’ha atrapat completament, i és que Millar té una força narrativa inesperada: és permet ser cru però també màgic. Costumbrista i fantàstic. I ha sabut donar una dimensió completament humana i propera al fenomen superheroic sense caure en monyismes ni merdes trascendentals.

Ha sabut conjugar aquests dos móns, aquestes dues concepcions oposades que pul·lulen pel meu cap: la fascinació i el rebuig pel superheroi. El recorregut de tots els personatges -el nen embadalit, el pare misteriós, la mare histèrica, el venedor de còmics cínic- s’ha convertit en el meu recorrgut mental, i he empatitzat amb tots ells, preguntant-me què cony significa la fantasia. La irrupció d’un submón oníric, d’una troupe de villans horrends que ho destrueixen tot al seu pas, m’ha redescobert el sentit de la meravella, pur i innocent, del còmic de superherois.

Recordo que, als quatre anys, tenia i llegia un d’aquells còmics-revista amb diferents tires i capítols d’aventures superheroiques i fantàstiques i de ciència-ficció. Recordo que n’hi havia una, d’un grup de superherois, a mode de “Los 4 Fantásticos”, que travessaven un tub circular futurista, pilotant un vehicle volador. El túnel de vidre es trobava dins una cova gegantina, i al fons hi havia un mar de lava: eren dins un volcà. El tub, de cop, es trenca, s’esmicola i cau cap al magma. Un inquietant continuarà conclou el capítol, amb els nostres herois condemnats a una mort imminent i ardent.

Em va ATERRIR. Em va entusiasmar. Em va produir malsons. I no em podré oblidar mai d’aquella por abismal que sentia tot imaginant-me en aquella situació extraordinària, d’un altre món. Vull experimentar de nou aquestes sensacions. M’endinsaré dins les mitologies superheroiques i fantàstiques del còmic, de Marvel i DC i Vertigo i Dark Horse i… i… i penso relatar-ho des del punt de vista d’un nen meravellat que desocbreix un nou món.

Franz Steam

Edito: Aquí teniu un enllaç per descarregar-vos 1985 en 6 .cbr. Gaudiu-ne tant com n’he gaudit jo!
http://www.taringa.net/posts/comics/1398832/Marvel-1985-Completo-

Anuncis

~ per Xavi Manuel a Desembre 6, 2008.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: